Over ons

Stichting Tiny Houses Vijfheerenlanden is ontstaan vanuit een oproep in de plaatselijke krant in 2018. Dit heeft veel belangstelling opgeleverd en vanuit daar is er een kerngroep van zes mensen ontstaan voor het ontwikkelen van Tiny Houses in de gemeente Vijfheerenlanden.

Bij de oprichting van onze stichting hebben wij een projectplan geschreven. Benieuwd naar ons projectplan? Bekijk hem hier:

Ons bestuur bestaat uit een zes enthousiastelingen die allemaal Tiny willen wonen. Benieuwd naar ieders verhaal? Scroll snel naar beneden om kennis te maken met onze leden!


Guus

Ik ben Guus Smid, bouwjaar 1956, en woon in Leerdam sinds 1995.

Ik heb ruim 36 jaar in het onderwijs gewerkt en doe nu nog af en toe interim klussen op verschillende scholen. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfje waarbij ik inheemse vlinders kweek die kunnen worden losgelaten bij bruiloften, begrafenissen, herdenkingen en andere gelegenheden.

Ik ben begaan met ons milieu en wil graag zelf leven met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk en laten zien aan anderen dat het mogelijk is om anders te wonen en leven.  Die boodschap wil ik graag uitdragen in de hoop dat anderen gaan nadenken wat dat voor hen zou kunnen betekenen.

Met deze en nog aanvullende denkbeelden ben ik in 2018 gestart met de Tiny House beweging in Vijfheerenlanden. De oproep in de plaatselijke krant heeft veel belangstelling opgeleverd en inmiddels is er een prachtige groep gedreven mensen die samen veel willen doen in het kader van duurzaamheid.


Marc

Sinds juni 2015 ben ik in de Tiny House beweging gerold. Met de verkoop van mijn bedrijf, maakte ik op mijn 40e tijd vrij om in andere avonturen te duiken. Ik had 3 criteria: Duurzaamheid, schaalbaarheid en plezier. In deze zoektocht stuitte ik op Marjolein in het Klein, die bezig was haar huisje te laten bouwen door Dimka van Tiny-House. Daar viel veel samen voor mij. Het ging niet zozeer om het Tiny Housje als hoofddoel, maar de levensfilosofie die hier achter schuilt gaat en die zich voor mij langzaam ontvouwde.

Wat bedoel ik hiermee. Doordat ik in eestte instantie in gedachten kleiner ga wonen en leven, denk ik juist groter, voel ik me met de dag vrijer en zorgzamer voor mijn omgeving. Zo heb ik afgelopen jaren:

 • ontspult, al mijn huisraad past in 1 kamer (das handig als je Tiny wil wonen). Zo is mijn kledingkast tot 3 keer toe gehalveerd (en die was al niet groot). Als er iets bij komt dan is dat duurzaam geproduceerd (en mooi natuurlijk) en pak ik mijn kleding iedere dag als cadeautje.
 • Ik eet nauwelijks vlees (No. 2 Co2 uitstoter wereldwijd) meer. Ik ben ervan overtuigd dat je het als mens niet nodig hebt. Je kan de eiwitten ea voedingsstoffen eenvoudig uit plantaardige producten halen en een hele hoop dierenleed voorkomen. En als ik het n paar keer per jaar (sociaal) eet, geniet ik 100 keer meer van t stukje lokaal natuurvlees.
 • Eet ik zoveel mogelijk biologisch dynamisch voedsel uit de omgeving (waarom de aarde uitputten met pesticide- kunstmest, of appel uit nieuw Zeeland halen terwijl je in de Betuwe woont)
 • Vervoer ik mezelf al 8 jaar elektrisch en heb ik al jaren een fiets achterin de auto om t laatste stukje van de laadpaal naar plaats van bestemming te bereiken. Tenminste als ik niet trein.
 • Is mijn bestedingspatroon drastisch gedaald, doordat ik niet veel maar kwalitatief consumeer. Dubbel zoveel geniet.
 • Ontzettend veel inspirerende, ondernemende en lieve mensen ontmoet in deze beweging, die geven me echte rijkdom en ga zo maar door.

Dit creëert vrijheid voor mij en niet alleen omdat je dan niet de hele week hoeft te werken om je “consumptie lasten” te kunnen dragen, maar gewoon omdat je wil werken. Ik zeg tegen mijn Pa altijd “ik ben al met pensioen”. Wees ook niet te streng voor jezelf, je bent ook mens en leeft en ga ook niet in dit levens Dogma zitten, het moet bij je passen en je moet het (blijven) leuk vinden. Maak bewust keuzes die je omgeving en jezelf echt voeden. Ik zou zeggen duik erin. 

Ik wil een actieve bijdrage leveren aan het antwoord wat wij in de breedste zin van het woord dus moeten vinden op vraagstukken als Co2, stikstof, overbevolkings, westerse werkstress, dierenleed, verschraling van aarde en soorten (planten dieren) problematieken. Het gaat om een cultureel shift die we aan het maken zijn naar Rentemeester ipv de aarde ‘opbruiken’. Ik wil anderen, mijn kinderen Bram (16) en Thijs (13) inspireren door te laten zien, doen. Het gaat om hun toekomst.

Via de Stichting draag ik mijn steentje bij als penningmeester in de enthousiaste kerngroep. Ik hoop dat de Stichting de komende jaren een lans kan breken voor de mensen die Tiny House (way of life) willen leven in Vijfheerenlanden en omstreken. Met de regelgevers (gemeenten provincies) de regelgeving hervormen of te omzeilen mbt locaties. Op beschikbare locaties ligt namelijk de grootste remming en als dat eenmaal overwonnen is….. is de schaalbaarheid van deze duurzame beweging enorm (leuk).

Privé heb ik mijn Off grid Tiny House ontwerp klaar (zie artikel) en hoop ik op termijn naast dat ik Tiny leef ook Tiny te kunnen wonen

Zorgen voor je omgeving, zorgen voor jezelf, genieten van het leven. En dat ligt niet in consumeren, groot wonen, veel vliegen, destructief voedsel eten etc. Het gaat om Rentemeesteren van de aarde zodat ook mijn kinderen kunnen genieten en niet zij de rekening betalen huidige gedrag.


Remy
 • Woont nu in Arkel
 • 29 jaar
 • Werkachtergrond: Magazijnmedewerker 
 • Waarom de keuze voor een TinyHouse : Ik heb gekozen voor een toekomst in een tiny house voor verschillende redenen. Het is betaalbaar, dichterbij de natuur, meer gericht op de recirculatie van materialen en omdat mijn eigen ecologische voetafdruk op de wereld kleiner wordt.
 • Hoe zie je je TinyHouse voor je? Ik zie een 50m2 huisje die erg knus en warm is, 2 verdiepingen hoog en een schuur met een tuin.


Lity

Ik woon sinds 1996 in Leerdam
Ik ben geboren op 29 oktober 1957 in Sittard

In november 1983 heb ik de opleiding voor Aurareader en -healer afgerond en in 1984 de opleiding docente Intuïtieve ontwikkeling. Sindsdien heb ik een praktijk voor aurareading en -healing en geef ik cursussen Intuïtieve Ontwikkeling, Communiceren met dieren en Healing van dieren.

Door het ontwikkelen van mijn intuïtie ben ik mij ook steeds bewuster geworden van het leven in de natuur. Tijdens mijn wandelingen met mijn hond zoek ik graag de rustige plekken uit en neem regelmatig de tijd om op een mooie plek onder een boom aan het water te zitten. Daar kom ik tot rust en laad ik me op. Daar kom ik thuis. Ik voel steeds sterker dat een rijtjeshuis in de stad mij niet dat thuisgevoel kan geven. Ik wil in een Tiny House omdat ik buiten wil leven in, met en voor de natuur. Het is heerlijk om te leven met alleen spullen die ik echt nodig heb en regelmatig gebruik. Tiny House is voor mij letterlijk een dak boven mijn hoofd en een plek die mij warm houd. Duurzaam leven is een ode aan de natuur. Een ode aan het leven.

Ik zou graag met een groep gelijkgestemde mensen off grid willen wonen die respect en zorg voor de natuur hebben en bereid zijn daar iets voor te doen en iets voor te laten. We hebben allemaal onze eigen privacy en ons eigen leven. In de tuin kunnen we elkaar ontmoeten wanneer dat zo uitkomt.

Ook zou ik er graag een educatief karakter aan willen geven door bv scholen en belangstellenden uit te nodigen om ze te laten zien hoe je leeft en woont in een Tiny House.

Ook zou ik met een voedselbos willen wonen omdat je daar 3 dimensionaal groente en fruit verbouwd en optimaal gebruik maakt van de oppervlakte grond en licht en schaduw.

Ik zie het ontvangen en rondleiden van buitenstaanders en het onderhoud van het voedselbos als een gezamenlijke activiteit van bewoners.

Ik zou het mooi vinden als we de bewoners uit de directe omgeving van ons terrein uitnodigen om op de thee te komen voor een praatje. Bij een overschot aan voedsel uit het bos zouden we het kunnen verkopen of delen met de omgeving.


Simone
 • Leeftijd: 29 jaar (ja, echt waar!)
 • Werkachtergrond: docent in de vakken: Beeldende Vorming, Techniek, Wetenschap en Mediawijsheid.
 • Waarom heb je de keuze gemaakt voor een TinyHouse:
  Zoals een vriend van mij het beschreef val ik onder de generatie die slachtoffer is geworden van de woningnood. Dit heeft geresulteerd in een paar jaar anti-kraak wonen en zit ik nu op kamers (gezien mijn leeftijd ben ik daar eigenlijk ook alweer te oud voor………).
  Het is niet dat ik arm ben, maar ik voldoe steeds niet aan allerlei regels waardoor ik niet op de reguliere woningmarkt een woning kan bemachtigen. Het wonen in anti-kraak panden heeft me wel geleerd dat je gelukkig kunt zijn met heel weinig spullen. Eigenlijk als je een paar jaar anti-kraak hebt gewoond ga je vanzelf minimaliseren om zo een groter leven te leiden. Dit zit ook ‘inbegrepen’ bij een TinyHouse en dat spreekt mij hierdoor erg aan.
  Ik zie Tiny Houses ook als burgers die hun eigen heft in handen nemen! Het milieu-stuk van een TinyHouse is in mijn geval niet de hoofdreden om hiervoor te kiezen. Wel vind ik het een ontzettend mooie bijkomstigheid, en dwingt het mij toch op een bepaalde manier om nóg beter met het milieu en de gevolgen hiervan om te gaan. Ook het idee dat mijn ecologische voetafdruk hierdoor kleiner wordt vind ik een fijne gedachte.
 • Hoe zie je je TinyHouse voor je? 
  Klein!
  Nee, even serieus: een huisje wat geheel uitstraalt wie jij bent. Met mijn slaapkamer onder het dak want ik wil vanuit mijn bed via een dakraam naar de sterren kunnen kijken. Met een mooie moestuin voor de deur en binnen lekker de kachel aan op de koude dagen. (Na een paar jaar anti-kraak waarbij de gemeente de verwarming heeft uitgeschakeld klinkt een kachel op koude dagen echt hemels.)

Hannan

Mijn naam is Hannan, ik ben 49 jaar en woon momenteel in Nieuwegein. Ik ben 15 jaar werkzaam geweest bij een accountantskantoor op Curacao (waar ik ook geboren ben), waarvan 10 jaar als Manager HR. Na mijn verhuizing naar Nederland in 2010 heb ik een bewuste carriere switch gemaakt. Een van mijn passies is eten/koken. Sindsdien ben ik werkzaam in de horeca. In 2019 heb ik 4 maanden als sous chef in een agriturismo in Toscane gewerkt en 3 maanden als manager/kok van een B & B in Ierland. Sinds begin dit jaar werk ik als kok bij de Landgoedkeuken in Utrecht, onderdeel van Heerlijkheid Marienwaerdt in Beesd.

Mijn interesse in ontspullen en de Tiny House beweging is al langer geleden begonnen. Ik was er al achter gekomen dat geluk niets te maken heeft met materiele zaken. Ik wilde vooral tijd overhouden om leuke dingen te doen. Ook ben ik me meer en meer gaan verdiepen in duurzaamheid, de staat van onze aardbol en de invloed die wij daar op hebben. Dit in combinatie met mijn ervaringen in Italie/Ierland en hoge huurprijzen, hebben me de laatste push gegeven om ook Tiny te gaan wonen.

Ik zie mijn Tiny huis staan in de natuur maar niet te ver van een stad. Cultuur draagt namelijk ook bij aan mijn kwaliteit van het leven. Een groep mensen die bewust kiezen om, met elkaar, dat kleine stukje aarde beter te maken. Waar we samen dingen doen (o.a. moestuin, workshops geven) en dingen delen (o.a. gereedschap, wasmachine, auto) maar waar er ook ruimte is om individueel/vrij te zijn.

Hopelijk kunnen we in 2021 onze dromen waarmaken!

%d bloggers liken dit: